Corona virüse karşı korunma yöntemlerinden C vitamini ve çinko tüketimi oldukça önemlidir. C vitamini vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol C vitamini içerir. C vitamini kaybını önlemek için salatalar da meyve suları gibi tüketilmeden hemen önce hazırlanmalıdır.
C vitamini Eksikliği bağışıklık sistemi, diş eti iltihabı ve kolay morarma gibi belirtilere neden olabilir. Tersine, yeterince almak hastalık ve enfeksiyondan korunmada, demir emilimini arttırmada ve hatta gut gibi ağrılı durumların riskini azaltmada yardımcı olabilir.
Günlük alınması gereken C vitamini miktarı yetişkinler için günde 50-75 mg ‘dır. Bu miktarda günde 2 adet mandalina tüketimi ile karşılanabilir.
Bağışlık sistemini güçlü tutmak için doğru beslenmek çok önemlidir. Günlük beslenme planında C vitaminli ve çinko içerikli gıdaları daha fazla tüketmek bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlamaktadır. C vitamini bakımından zengin olan zencefil ve zerdeçalın bağışıklık güçlendirici etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış bir bilgidir. Halk arasında da zencefil ve zerdeçalın bal ile karıştırılarak tüketilmesi önerilir. Yeşil çay tüketiminin artırılması da bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarından biridir. Yeşil çay hem bir antioksidan hem iyi bir bağışıklık düzenleyicidir.
Bitki kabuklarında çok güçlü polifenoller vardır bu sebeple limon, portakal, bergamot gibi bitkilerin kabuklarını kaynatıp tüketmek vücuda çok yararlıdır. Bu polifenoller virüslerin aktivitelerini olumsuz yönde etkiler ve virüsün hücre içerisine girmesini engeller. Bu bitki kabuklarından bazıları limon, portakal, bergamot kabuklarıdır. Bu kabukları birkaç dakika kaynatarak elde edilen içeceğe biraz bal eklenirse, bağışlık sistemini güçlendirecek bir karışım elde etmiş olunur.
Çinkonun bağışıklık sistemine birçok faydası bulunmaktadır. Çinkonun içerisinde bulunan antioksidan ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve güçsüz düşüp hasta olunan zamanda daha hızlı toparlanmaya ve iyileşmeyi sağlar. Çinkonun C vitamini ile birlikte kullanılması etkisini daha da arttırmaktadır. Çinko özellikle hayvansal besinlerde, kırmızı etlerde, yağlı tohumlar örneğin kabak çekirdeği gibi ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur.
A ve E vitaminin yararlarının bağışıklık sistemine birçok katkısı vardır. A vitamini oldukça güçlü bir antioksidandır. A vitamini yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve koyu yeşil renkli sebze meyvelerde bol miktarda bulunur. Bu besinlerin tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve hastalıklardan korunmada önemli rol oynar.
A vitamini serbest radikallerle savaşan, cilt ve göz sağlığını destekleyen, kanserli hücrelerde DNA mutasyonlarını bloke ederek kanserle savaşan ve yaşlanmayı geciktiren antioksidan bir vitamindir. Günlük alınması gereken A vitamini miktarı besinlerde A vitamini retinol ve A vitamini ön maddesi karoten olarak bulunur. Günlük ihtiyaç yetişkin erkek için 1000 mcg, kadınlar için 800 mcg‘dir.
E vitamininin en önemli özelliği güçlü bir antioksidan olmasıdır. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller E vitamini zenginidir. Günlük alınması gereken E vitamini miktarı erişkinler için günlük ihtiyaç miktarı 8-10 mg’dır.
Beta karotenin vitamini A vitaminin en öncül maddesidir. Vücutta provitamin şeklinde karaciğerde depolanır ve ihtiyaç duyulduğu zaman A vitamine dönüşür. Ayrıca antioksidan özelliği bulunan Beta karoten, insan vücudunda zararlı virüsler ile savaşır ve bağışıklık sistemi için çok önemlidir.
Beta Karotenin sebze ve meyvelerde bol bol bulunmaktadır. Özellikle turuncu sebze ve meyvelerin içerisinde bol miktarda bulunan beta karoten havuç, kabak, bal kabağı, kayısı, papaya, biber, domates, mısır, karpuz, sarı kabak, ıspanak, lahana, marul, kavun, brokoli, şeftali, kırmızı biber, yeşil biber ve patates gibi besinlerde bolca bulunmaktadır.
Beta karoteninin insan vücuduna faydalarına şöyle sıralanmaktadır:
D vitamini, insan sağlığı için hayati öneme sahiptir. Güneşe maruz kalındığında vücut tarafından üretildiği için güneş vitamini olarak da bilinir. En önemli işlevi, bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Kalsiyum ve fosfor emilimini düzenler. Yeterli miktarda D vitamini almak; kemikleri güçlendirir, kanser, diyabet ve osteoporoz gibi hastalıklara karşı korur. D vitaminin açısından zengin besinler şunlardır:
D vitamininin vücuda diğer yararları şunlardır:
Probiyotiklerin yararları bağışıklık sistemi ve sindirim sistemine etki etmektedir. İnsan vücudunda trilyonlarca probiyotik bulunmaktadır. Probiyotikler hastalıklara neden olan mikroorganizmaların üremesini engeller. Bunların azalması durumunda bağışıklık sistemi zayıflamakta ve vücut hastalıklara karşı savunmasız kalmaktadır. Dost bakteriler olarak bilinen probiyotikler, yeterli miktarda ve düzenli olarak alındığında bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Probiyotiklerin faydaları şöyle sıralanmaktadır:
Probiyotik açısından zengin besinler şunlardır:
B12 vitaminin yararları insan vücudu için oldukça önemlidir. B12 vitaminleri suda çözünen bir vitamindir. Merkezi sinir sisteminin etkin faaliyet göstermesi için oldukça etkilidir. Depolanma miktarı düşük olan B12 vitamini günlük olarak alınmalıdır. B12 vitaminin insan vücuduna faydaları şunlardır:
B12 vitaminin bulunduğu besinler şunlardır:
Propolis maddesi, arıcılar arasında preboli ya da arı zamkı olarak da bilinen propolis, arıların kovan içinde yer alan peteklerin sterilizasyonunu sağlamak, dışarıdan gelen böcek, mantar, bakterilere karşı kovanı korumak, bal peteklerini onarmak ve güçlendirmek için kullandığı bir üründür. Arılar, propolisi üretmek için başta iğne yapraklı ağaçlar olmak üzere pek çok bitkinin gövde, yaprak, tomurcuk ve nektarlarından elde ettiği maddeleri, kendi salgılarıyla biyokimyasal değişime uğratırlar. Propolis, antibakteriyel özelliği sayesinde kovanın hijyenini sağlamak ve reçinemsi özelliğiyle de kovanın savunmasını güçlendirmek için de kullanılır. Çoğunlukla koyu kahverengi olan propolisin rengi, toplandığı bölgeye göre şeffaf, kırmızı, sarı ve yeşil renklerde olabilir. Zengin bir içerikten oluşan propolis, tarih boyunca insanlar tarafından ilaç olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise kullanımının sağlığa olumlu etki yarattığına dair bazı bilimsel çalışmalar bulunur. Arı poleninden farklı olarak B1, B2, C, E vitamini barındıran propolis ayrıca çinko, bakır, demir, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller açısından da zengindir.
Propolisin birçok yararı olduğu gibi bazı zararları da bulunmaktadır. Propolisin insan vücuduna yararları şöyle sıralanmaktadır:
Propolisin Zararları şöyle sıralanmaktadır:
Bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli etkisi olan birçok bitki bulunmaktadır. Bu bitkilerin sıcak su içerisinde bekletilerek elde edilen bitki çayları bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili bir rol oynar. Birçok farklı bitki çayının içerinde insan vücuduna yararlı vitaminler bulunmaktadır. Bağışıklık güçlendirici çaylar şöyle sıralanabilir:
Zencefil çayları bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar.
Yorum Yaz